fredag 6 september 2013

Nästa stora feministiska projekt...

Vi har kvinnlig rösträtt, vi har fri abort, vi har dagis och pappamånader.
Var ska nästa stora kamp stå?
Jag tror att den kommer handla om att stärka kvinnors självkänsla. På sista tiden har jag pratat med så många smarta, snygga, begåvade kvinnor som inte tror att de är just detta och därmed begränsar de sig.
De tror att de är fula i baddräkt, och därför vill de inte gå på badhuset.
De tror att de inte begriper sig på politik, och läser därför inte debattartiklar i tidningen.
De tycker inte att de är värda att unna sig själva saker som de vill ha.
För det första så finns det inte någon som är för ful för att visa sig i baddräkt, det är bara normer som vi har lärt oss. För det andra så tror jag att alla på badhuset nojjar så mycket över hur de själva ser ut, så ingen har tid att titta på någon annan.
Dessutom så kanske man inte förstår varenda debattartikel man läser, men det ska ju inte hindra en från att läsa det som kanske intresserar en.
Och man kanske inte behöver ett par stövlar, eller vad det kan vara, men om man har råd och vill ha dem är väl det okej? Inte behöver man ursäkta sig för det!
Om männen vill fortsätta ha makten i samhället är det smartaste sättet att lura i kvinnor att de inte duger som de är.
Om vi tror att det är för svårt för oss att vara politiker, eller sitta i bolagsstyrelser, då kommer vi fortsätta att inte göra det.
Om vi tror att vi är fula, eller att vårat värde sätts efter hur snygga vi är, så kommer vi fortsätta att inte synas.
Om vi tror att vi inte är värda det vi vill ha, så kommer män i relationer fortsätta ha större ekonomisk frihet, och köpa säsongskort på hockeymatcher medan deras fru inte unnar sig själv saker.
Jag säger inte att det är är männens fel. Eller ja, fram tills idag så skulle jag inte ha sagt det. Men så vaknade jag av detta på tv. Det är ju ganska tydligt att vissa män tycker att kvinnor inte ska ha utrymme i offentligheten. Vilka grisar!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17419353.ab
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar