måndag 9 september 2013

Vad kvinnor egentligen vill...

Sen jag dammade av bloggen har jag bara skrivit massa politiska inlägg, så nu var jag riktigt sugen på att skriva något om hösten och att göra sin egen äppeldricka utan konserveringsmedel och plocka svamp som torkar och lägger i fina burkar som får stå på köksbänken. Det var så det skulle vara. 
Men kvart över sex i morse fick jag det här av min nattjobbande vän. Hon tyckte väl att jag skulle vakna lite... Jag vet inte var det kommer ifrån, med det ser ju misstänkt ut som en sida ur en bok. Det finns så mycket att angripa i den här texten. Som till exempel att den största uppgiften, den som varje kvinna är skapad för är att bli och vara mor, och det är vad varje kvinna innerst inne vill. De flesta kvinnor gör nog det. En del vill kanske inte innerst inne, men blir det ändå för det är vad omgivningen förväntar sig och en del låter helt enkelt bli. 
En man, han kan tydligen vilja bli banktjänsteman, veterinär eller skogsarbetare, men en kvinna, hon har bara en längtan, att få barn och vara hemma och göra kräm till dem. Egentligen är det kanske onödigt att en kvinna alls får någon utbildning mer än hushållsskola. Vad ska hon med det till, hon ska ju ändå bara vara hemma och sköta hushållet, sy och laga, lära och leka med barn. Hon behöver kanske inte ens kunna läsa?

Men vill kvinnan också ta konsekvensen av att hon inte har en egen inkomst?
Vill hon vara ekonomiskt beroende av en man? Vill hon inte kunna lämna sin man för att hon inte har råd att leva ensam? 
Vill hon få så lite i pension att hon inte klarar sig om hennes make dör först? 
Vill hon behöva be om pengar om hon vill köpa något åt sig själv, eller något över huvud taget?
Och på ett lite större plan, klarar ett land av att bara ha halva befolkningen på arbetsmarknaden? Den ekonomiska utvecklingen ser ju inte så där himla bra ut i de länder som har det så. 
Och framför allt, hur fasen kan någon ta sig rätten att tala om vad jag vill, och vad min livsuppgift är? 
Jag är kvinna, och jag vet inte vad kvinnor innerst inne vill. Jag vet bara vad jag vill, och jag vill göra äppeldricka av äpplena från mitt äppelträd, jag vill koka sylt av bär från trädgården, och jag vill komma in i riksdagen och vara där på veckorna medan min man är hemma och tar hand om huset, hunden och katten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar