måndag 28 oktober 2013

Film time!

Jag gillar att kolla på film, och gör det ganska mycket. Alltså normalmycket, inte som till exempel Åsa Samuelsson, men lagom mycket.
Men så för några år sedan började jag känna att det är något som fattas i många filmer.
KVINNOR!
När man ser på film kan man ju få för sig att kvinnor är i klar minoritet i världen, och även att de har en väldigt marginell betydelse för att historien ska gå framåt. Det finns extremt få filmer med många stora kvinnoroller i. I många filmer finns det i princip bara en kvinnoroll, och hon för definitivt inte handlingen framåt, finns mest med som ett sorts alibi för att det ju faktiskt finns kvinnor, och hjälten måste ju ha nån snygg en att bli kär i.
Och eventuellt behöver någon ha en mamma också.
Det blev inte många kvinnoroller av det...
Är det bara jag som känner så här? tänkte jag. Är det bara jag om är spytrött på filmer där bara män driver handlingen framåt, och kvinnor är bifigurer och mest ska se snygga ut?
Men så för ett år sedan ungefär såg jag den här filmen på Youtube.
Efter att man har blivit informerad om Bachdeltestet kan man aldrig se på film på samma sätt igen! Jag har berättat om det för några av killarna på jobbet. Det har öppnat deras ögon.
Det här är ju absolut inte något test på hur bra eller dålig en film är. Det är bara ett sätt att uppmärksamma att det finns så få kvinnor i film, och att de ofta inte driver handlingen framåt.

Jag hade tänkt skriva om det här idag ändå, men så idag hände något fantastiskt!
På kommunfullmäktige började jag prata med Thomas från Vänsterpartiet om feminism. Och det visade sig att hans dotter är en av dem som har arbetat fram A-märkningen av film som man kunde läsa om förra veckan! Om du inte läste om a-märkningen så står A för Approved, det vill säga filmen klarar Bachdeltestet. Det ska kunna användas av biografer, filmtidningar och så vidare som en konsumentupplysning typ: Titta här! En film som innehåller två kvinnor med namn som pratar med varandra, om något annat än män.
Att det över huvud taget behöver uppmärksammas är ju helt skruvat! Kvinnor utgör mer än halva jordens befolkning, och ändå är det brist på filmer där kvinnor har en egen roll, och inte bara som någons fru eller mamma.
När man väl tänker på det kommer man märka att även i böcker finns det himla mycket män.
Jag skulle ju så klart ha gett några filmtips på filmer som klarar testet, men jag kommer inte på någon.....
Jo det gör jag visst. Här kommer några filmer:
Djävulen bär Prada, Mona-Lisas leende, Legally blonde, Niceville.
Kom ihåg! Det här är inte en test på hur bra eller dålig en film är, men det hade ju varit piffigt om det fanns lika mycket kvinnor som män i filmer, för så är det ju i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar