onsdag 9 oktober 2013

Kvinnliga förebilder

Det här är absolut ingen originell tanke, det är många som varit inne på samma tema förut, men jag tänker skriva om det ändå. Och jag får det. Haha!
Varför måste kvinnliga artister vara förebilder? Eller snarare, varför ställer vi inte samma krav på manliga artister?
Just nu tänker jag så klart på Miley Cyrus. Men före henne har det varit Britney Spears och Christina Aguilera. Disneyprinsessor som växer upp och vill sluta vara småflickor. Då blir det ett jäkla liv.
Jag har bara hört Wrecking ball med Miley på radion innan, och tycker att den är sjukt bra. Alltså riktigt riktigt bra, så jag var tvungen att kolla in videon nu för att ha sett den.
Okej, det förekommer kanske viss omotiverad nakenhet. Men vad fasen?!
Miley ska tydligen inte vara en bra förebild och de som har henne som idol är småflickor. Men vet ni? De som växte upp med Hanna Montana växer också upp! De vill inte se en Disneyprinsessa längre. De vill se en tjej som sjunger en riktigt bra låt och gör in egen grej.
För varför måste det vara att vara en bra förebild för tjejer att klä sig som en mormon och knipa ihop knäna? Varför kan en bra kvinnlig förebild inte ha en egen sexualitet?
Och nästa fråga, varför ställs inte samma krav på manliga artister? Ta till exempel Kayne West. Som stormade upp på scenen när Taylor Swift hade fått pris för bästa video och sa att hon inte förtjänade priset. Han blev ju hånad och utslängd i kylan ett tag, men ingen sa att han var en dålig förebild! Han är ju naturligtvis en dålig förebild. Så, nu har jag sagt det! Men det är liksom ingen som kräver det av honom. Varför?
Och om vi väl är inne på Kayne och Taylor Swift... Okej Taylor har haft många pojkvänner, men hon behöver väl inte vara en slampa för det? Om jag hade chansen att ha en flirt med Jake Gyllenhaal så skulle jag också ta den. Om det så bara varade i några veckor. Vem kan klandra henne? Men ändå så tycker folk att Taylor är en slampa. Titta på John Mayer. Där har vi en riktig slampa. Men ingen ställer några krav på honom om monogami.
Har vi inte kommit längre? Kvinnor ska hålla på sig och vara bra förebilder, och att vara en bra kvinna är i princip att vara en nunna, om än snygg.
Män kan bete sig hur som helst och ligga runt bäst de vill, ingen förväntar sig av dem att vara förebilder. Och ändå tycker jag att det är ganska tydligt att det behövs manliga förebilder i samhället.

Jag avslutar med min favoritslampa Taylor.
2 kommentarer: