måndag 16 december 2013

Vad ska jag hitta på för lockande rubrik...

...när jag ska skriva om dagens kommunfullmäktige?
Kommunfullmäktige är inte direkt månadens tilldragelse, men idag måste jag faktiskt skriva om det ändå. Ibland häpnar man ju! Och nu är det ett sådant tillfälle. På temat Vad är det egentligen som är viktigt här i världen? Och varför är det viktigt just nu?
Så här var det: Barn och skolnämnden hade ansökt om mer pengar för att kunna lägga på gymnasieskolan. Vi har i kommunen en ungdomsarbetslöshet på 29%. EU har uppmärksammat den höga ungdomsarbetslösheten i Västernorrland och Jämtland och satt in stödpengar. Sollefteå kommun toppar ligan i Jämtland och Västernorrland. DET ÄR PÅ GRUND AV OSS SOM EU SÄTTER IN EXTRA PENGAR!!! Som om vi vore Grekland eller Portugal...
Okej, det är bakgrunden.
I den situationen så ber barn och skolnämnden om mer pengar. Man kan ju säga så här: Det behövs. Socialdemokraterna säger nej.
Kerstin Franzén, (M) som annars är en ganska hård kvinna, håller ett känslosamt inlägg om situationen på våra skolor. Och att det är de elever som behöver extra stöd som kommer i kläm. Så är det ju alltid, så klart. De elever som har lätt för sig och har engagerade föräldrar klarar sig alltid.
Socialdemokraterna säger fortfarande nej.Det skulle spräcka budgetresultatet.
Leif Östberg (Fp) säger att det kanske är viktigare med en fungerande skola än att uppnå budgetresultaten.
Socialdemokraterna säger nej.
När vi hade budgetdebatt för några månader sedan så föreslog Alliansen att vi skulle sälja av lite av den kommunala skogen för att kunna lägga pengarna på att få ordning på skolan. Det sa socialdemokraterna nej till.
Om man vore lite konspiratoriskt lagd skulle man kunna tro att de faktiskt inte vill att barnen och ungdomarna ska lyckas i skolan, för att sedan kunna skylla det på regeringen. Men så kan det väl ändå inte vara?
Till saken hör att skolorna i Sollefteå genomförde det så kallade Mattelyftet för två år sedan. Det var regeringen som satsade pengar på att vidareutbilda mattelärare. Det gjorde vi alltså här. Och det fick ju resultat! Mattekunskaperna hos eleverna ökade. Så vi har ju sett på ett väldigt konkret sätt att det lönar sig att satsa pengar på skolan. Ändå säger socialdemokraterna nej till att ge barn- och skolnämnden de pengar som de har ansökt om. De har gjort en del underliga investeringar genom åren, som till exempel att bygga ett badhus. Kostnaderna för det låg helt utanför budget. Men nu, när barn- och skolnämnden vill lägga pengar på gymnasieskolan, då blir det helt plötsligt världens viktigaste grej att hålla budget. VARFÖR?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar