söndag 25 augusti 2013

Fädernas kyrka...?

Skrev om detta på Facebook, men känner att jag behöver skriva av mig lite mer, för det här är verkligen så konstigt, olyckligt och lite surrealistiskt. 
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna har av någon outgrundlig anledning snöat in på Svenska kyrkan. Eller Fädernas kyrka, som han väljer att kalla den efter en gammal nationalistisk psalm som togs bort från psalmboken 1986. Då var Jimmie sju år. Man hade redan i princip slutat sjunga den redan innan dess, så jag förstår inte riktigt hur Jimmie kan ha en så stark relation till just den psalmen. 
Nästa sak om jag inte förstår är varför Jimmie är så himla förtjust i Svenska kyrkan över huvud taget. Jag tror att det är lite som att jag är kär i Johnny Depp. Han ser ju så snygg ut, men jag vet ju ingenting om hur han är. 
Precis så tror jag att det är med Jimmie och Svenska kyrkan. Han ser någonting på avstånd som han tycker ser fint ut, men han vet faktiskt inte vem det är han tittar på. 
Det vet jag. 
Svenska kyrkan har så långe jag kan minnas, och jag tror att mina minnen av kyrkan är både tidigare och starkare än Jimmies, varit en stark röst i den svenska samhällsdebatten om generös flyktingpolitik och mot främlingsfientlighet. Jag kommer ihåg en gång på tidigt 90-tal då 5 i 12-rörelsen skulle ha en stor manifestation i Härnösand. I samma veva var en kör från Sydafrika på turné i Sverige. Svenska kyrkans Unga i Härnösands stift samlade ihop den löst sammanhållna stiftkören och övade sydafrikanska sånger hela helgen för att kunna delta och sjunga med våra nya vänner från Sydafrika mot rasism och främlingsfientlighet. 
Är det den kyrkan Jimmie gillar?
Att Sveriges röst i världen mot apartheidregimen över huvud taget blev så stark tror jag är mycket Svenska kyrkans förtjänst. 
Är det den kyrkan som Jimmie gillar?
För några år sedan drabbades Sverige av en epidemi med apatiska flyktingbarn. Som jag kommer ihåg det, men jag kan ha fel, var bland andra biskop Tony Guldbrandsen en av dem som ihärdigast krävde amnesti för de apatiska barnen. 
Är det den kyrkan Jimmie gillar?
Jag tror att det vore bättre för Jimmie om han, precis som jag med min kärlek till Johnny Depp, inser att han älskar en drömbild. Det kanske är bättre att älska på avstånd ibland... Jimmie, låt Svenska kyrkan vara! Du kommer bara bli besviken. 




torsdag 22 augusti 2013

De dejtbara

Idag har kanal 5 premiär för ett nytt program, De dejtbara. Det är om Bonde söker fru, men med den skillnaden att deltagarna inte är bönder utan funktionsnedsatta. Namnet tyder ju på att produktionsbolaget som kläckte denna eminenta idé egentligen inte tycker att de här människorna är dejtbara, eller?

Tidigare i år hade 4ans Biggest Loser tema "gå ner i vikt så att du kan träffa nån".

Men vad är det för fel?! Vad försöker tv lära oss? Att är du tjock måste du bli smal för att kunna träffa någon, och är du funktionsnedsatt behövs ett särskilt program för bara sånna som dig.
Jag är så hjärtinnerligt trött på alla normer! För att träffa någon - av motsatt kön, så klart - så måste du vara smal, snygg och normal. Sen ska du skaffa 1,9 barn, om du inte är en hipster för då är det inne att ha fyra barn.
Vad jag tycker är mer intressant än hur tjocka människor kan hitta kärlek är hur det kommer sig att elaka, inskränkta och dumma människor gör det. Skulle ingen kunna göra programmet Rasist hittar en vän? Eller Mansgris och kärleken. För är vi inte alla överens om att det är insidan som är det viktigaste? Det fick man ju lära sig när man var liten i alla fall.

Här hade jag ju kunnat lägga in en bild, men eftersom mitt förra inlägg har en bild på Sarah Dawn Finer, som är en av Sveriges snyggaste kvinnor, så behövs inte det.


fredag 16 augusti 2013

Det är dags för en kvinna nu...


Måns Zelmerlöw har sagt upp sig från Allsång på Skansen. 
Det var den allra största nyheten i hela Sverige här om dagen. Och spekulationerna gick höga. Vem ska efterträda Måns? 
De har till och med frågat Mr Allsång himself, Lasse Berghagen. Han säger Sarah Dawn Finer. För det är dags för en kvinna nu, säger Lasse. 
Jag säger också Sarah Dawn Finer,  men inte för att det är dags för en kvinna nu, utan för att hon är sjukt rolig och begåvad. Varför kan inte en kvinna bara få vara sjukt rolig och begåvad, utan att det ska sägas att hon är kvinna. Som att det är ett undantag att en kvinna är sjukt rolig och begåvad. 
Det är dags för Sarah Dawn Finer nu! 

Ola vill ha Gina som programledare för Allsång på Skansen. 

torsdag 15 augusti 2013

Ska vi plocka körsbär i min trädgård...


Jag tänkte egentligen skriva något om trädgård och höst och fruktbarhet, och ja, jag vet att det är äpplen och inte körsbär, men det finns ju viktigare saker en dag som denna.
Till exempel friidrott. Och Ryssland. Rysslands nya anti homolagar är verkligen... nä, jag kommer inte på något bra ord. Jag blir bara helt bestört. Att kritisera Emma Green Tregaro för att hon har målat naglarna i regnbågsfärger känns bara så skruvat.
Hon målade naglarna. Hon är ju för tusan inte ens själv homosexuell, hon är gift med en man.
Och när jag tänkte på det, så kom jag att tänka på en grej som jag var med om när jag var ung och frireligiös i Östersund. Vi var ett gäng ungdomar som var hemma hos någon för att ha bönekväll. Vad som hände var att de, mer eller mindre mot min vilja, bad för mig, för att jag skulle förstå att det var fel att vara homosexuell. Inte att jag skulle sluta vara det, utan att jag skulle förstå att det var fel av andra att vara det.
Det här var ett gäng med missledda ungdomar som trodde att de gjorde nånting bra. När samma sak omsätts till politik då är vi riktigt illa ute. Varför kan inte alla bara få vara som de vill? Varför ska staten Ryssland ha åsikter om vem ryssar eller för den delen turister i Ryssland älskar? Och varför har någon över huvud taget åsikter om vilken/vilka färger en friidrottande tjej har på sitt nagellack? You go, Emma!

onsdag 14 augusti 2013

Varför starta en ny blogg när man kan damma av en gammal?

(Gammalt djungelordspråk )

Då är det dags igen. Idag är en sån dag då jag känner mig ungefär såhär, men jag har ju lyckats byta lösenord på bloggen i alla fall, och Ola har länkat ihop den med mobilkameran. Vi börjar så, va?