lördag 21 september 2013

Varannan damernas, vilket trams!

Folkpartiet i Västernorrland fastställde sin riksdagslista för valet 2014 för några veckor sedan, och i Halland gjordes det idag. 
Båda länen har varit duktiga och har satt varannan damernas i toppen på listan. Så jämställt och fint. Men båda länen har också satt en man på toppen av listan. Och i båda länen har folkpartiet antagligen chans på ett riksdagsmandat. Det betyder ju i princip att båda länen har bestämt sig för att ha en man på sitt riksdagsmandat, men ändå lyckas med konststycket att se jämställda och duktiga ut. 
Eva, är det inte så att du är bitter för att varken du, eller din kompis, hamnade etta på riksdagslistan? Kanske du tänker...
Man skulle ju kunna tro det, men nä. 
Vem som hamnade överst på Hallands lista vet jag inte, han är säkert bra. 
Och han som är överst på Västernorrland är jätteduktig. 
Det är bara det att jag tror att Emma från Halland, och Annelie eller jag från Västernorrland hade varit lika bra. Men den enkla utvägen är att sätta en man på toppen, och om det blir ett riksdagsmandat så sätter man även en man i riksdagen. 

Ja, nu har jag fått gnälla av mig lite, men det är faktiskt viktigt. Vi kan inte vara nöjda med varannan damernas på listorna om det alltid är en man som står längst upp. 

Och till slut så är det väljarna som bestämmer. Och you're gonna hear me roar!



söndag 15 september 2013

Hur kan kvinnor rösta på (S)?

Eftersom jag har så få läsare så kan jag skriva vad som helst. HAHA!!
Så nu gör jag det. 
I helgen har jag träffat fina liberala människor från hela Norrland, så jag känner mig så uppfylld av den här tanken att den måste komma ut:
Hur tusan kan kvinnor rösta på socialdemokraterna?! De vill inte kvinnors bästa. 
Hur tänker du nu, Eva? Är inte det att gå lite väl långt, kanske du tänker. 
Nej, jag skulle vilja påstå att jag har ganska tunga argument. 
Om vi börjar med RUT-avdraget. 
Socialdemokratiska regeringar har till och från infört ROT-avdrag, det vill säga en skattereduktion för att stimulera framför allt köp av tjänster inom byggsektorn. Som vi ju vet är en manligt dominerad sektor. 
När den borgerliga regeringen föreslog att motsvarande system skulle införas på hushållsarbete, det så kallade RUT-avdraget, fanns det ingen hejd på vilka fula tillmälen det kom från sossesidan. Det var pigjobb och det var överklasskärringar som skulle köpa sig fritid och diverse annat. Hur ett "arbetarparti" ens kan påstå att det finns fina och fula arbeten, det är ju en gåta. 
Jag har själv jobbat på ett hushållstjänstföretag under en tid. Jag tyckte absolut inte att det var förnedrande, och jag kände mig inte som en piga. 
Den bästa familjen att städa hos hade en väldigt allergisk dotter som bodde där varannan vecka. När hon skulle komma hem, då var det storstädning som gällde. Alltså torka tavelramar, golvlister, lampskärmar, dammsuga bokhyllor, hela alltet, för att dottern inte skulle bli sjuk. Hur kan någon påstå att det inte är ett fint arbete att utföra? 
Mitt andra bevis för att sossar inte gillar kvinnor är att socialdemokratiska kommuner, inte alla jag vet, vägrar att införa LOV. 
Lag om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska gälla för de kommuner och landsting som vill konkurrenspröva kommunala och landstingskommunala verksamheter genom att överlåta valet av utförare av stöd, vård- och omsorgstjänster till brukaren eller patienten. 
Från SKLs hemsida
Där LOV är infört har det ofta inneburit ett uppsving för kvinnors företagande. Timrå kommun, som är (S)-styrt har haft som mål att bli Norrlands företagarvänligaste kommun. Eller som jag skulle vilja kalla det Norrlands bästa kommun för män att driva företag i, då de vägrar att införa LOV. Nu är det ju naturligtvis inte se att de enda företag kvinnor kan driva är välfärdsföretag, men sanningen är ändå den att många kvinnor arbetar in offentlig sektor och möjligheten att starta företag skulle kunna ge dem större inflytande över sin egna arbetssituation, fler karriärvägar och fler arbetsgivare att välja mellan. 
Det här är socialdemokrater emot. Återigen, inte alla!
Och så mitt sista argument, för varje god argumentation står på tre ben. Det har jag läst i Göran Häggs Stora retorikboken. 
LO höjer och höjer lönerna i manligt dominerade yrkesgrupper men vägrar konsekvent att införa en kvinnopott. De pratar om det, men det händer ingenting. Och, nej, LO och socialdemokraterna är inte samma sak, men de förhåller sig väl ungefär som pommes frites till hamburgare, eller vaniljsås till äppelpaj. 
Socialdemokrater vill att kvinnor ska vara hänvisade till att arbeta inom offentlig sektor till låga löner, och de tycker att det är fint att byta fönster på ett hus, men fult att putsa samma fönster. 

Nä, fy tusan! Hur kan någon kvinna rösta på ett parti som vill hindra kvinnors företagande och hålla nere deras löner? Släpp kvinnokraften fri! säger jag. 



Rosie the Riveter is a symbol of feminism, female empowerment



onsdag 11 september 2013

Naturens ordning, eller?

Jag fick en uppenbarelse i morse. Det låter kanske lite storslaget, det var ju inte som att jag såg Jesus eller nått. Det var kanske mer en insikt.
Jag tänkte på det här med genuspedagogik i skolan. Det finns ju en del som är emot det. Ofta med motiveringen att pojkar är pojkar och flickor är flickor. De har olika egenskaper av naturen givna och det är bra och inget vi ska arbeta emot.
Jag tror inte att varken pojkar eller flickor har medfödda biologiska skillnader, lika lite som jag tror att folk från Afrika är genetiskt bättre på att dansa och spela trummor, eller att bögar är härliga och kreativa.
Men om det nu vore så att pojkar är på ett visst sätt och flickor på ett visst sätt, så förstår jag inte att det skulle vara ett argument mot genuspedagogik i skolan. För om skillnaderna är biologiska och medfödda så måste väl det i rimlighetens namn vara starkare än något man lär sig i skolan?
Så vitt jag kan förstå är enda orsaken att vara emot genuspedagogik i skolan att man tycker att saker skall vara som de är, men tror att skillnaden mellan könen är inlärda. Annars skulle man väl lita på att naturen har sin gång och kvinnor och män kommer fortsätta göra det som det är meningen av naturen att de ska göra oavsett vad man lär dem i skolan?
Jag tror att det bästa vore om alla fick vara som de vill, oavsett kön eller vad det nu är.
Därför att du är bäst på att bestämma över ditt liv.

tisdag 10 september 2013

Hösten... hat-kärlek på burk

Nu är det banne mig dags för ett opolitiskt inlägg.
Hösten, det är ju en konstig årstid. Jag hatar den och älskar den. Kan inte bestämma vilken känsla som är starkast. Gillar ju värme nått sjukt mycket. Eller ogillar att frysa, det är nog mest det. Får alltid ont i halsen på hösten. Nyser och snorar. Vet att det är massa månader med kallt och snö framför en.
Men... fina höstdagar i skogen. Plocka svamp. Koka äppelmos. Sitta inne och dricka te. Sätta igång elementet i uterummet och sitta där med massa värmeljus på kvällen. Förstå att det är dags att sova för det är faktiskt mörkt ute. Så härligt!
Eftersom mitt äppelträd gick sönder vill jag försöka ta vara på så mycket av äpplena som bara går. Därför har jag satt äppeldricka.


Äpplen i skivor, kokat vatten, nån tesked vinsyra. Låt det stå i 2-4 dagar. Sen, sila av äpplena och allt skröffs, blanda i socker 2 dl/liter dricka. Blanda också i natriumbensoat och citronsyra. Rör tills sockret har löst sig.
Förra året gjorde vi bara på äpplen och socker, inga konserveringsmedel, men det möglade så nu blir det lite kemikalier också.
Tänker mig kanelstång i hälften av flaskorna, och så dricker man den varm när det är vinter.
Kanske blir det en mysig höst. Man får göra det bästa av det.

måndag 9 september 2013

Vad kvinnor egentligen vill...

Sen jag dammade av bloggen har jag bara skrivit massa politiska inlägg, så nu var jag riktigt sugen på att skriva något om hösten och att göra sin egen äppeldricka utan konserveringsmedel och plocka svamp som torkar och lägger i fina burkar som får stå på köksbänken. Det var så det skulle vara. 
Men kvart över sex i morse fick jag det här av min nattjobbande vän. Hon tyckte väl att jag skulle vakna lite... Jag vet inte var det kommer ifrån, med det ser ju misstänkt ut som en sida ur en bok. 



Det finns så mycket att angripa i den här texten. Som till exempel att den största uppgiften, den som varje kvinna är skapad för är att bli och vara mor, och det är vad varje kvinna innerst inne vill. De flesta kvinnor gör nog det. En del vill kanske inte innerst inne, men blir det ändå för det är vad omgivningen förväntar sig och en del låter helt enkelt bli. 
En man, han kan tydligen vilja bli banktjänsteman, veterinär eller skogsarbetare, men en kvinna, hon har bara en längtan, att få barn och vara hemma och göra kräm till dem. Egentligen är det kanske onödigt att en kvinna alls får någon utbildning mer än hushållsskola. Vad ska hon med det till, hon ska ju ändå bara vara hemma och sköta hushållet, sy och laga, lära och leka med barn. Hon behöver kanske inte ens kunna läsa?

Men vill kvinnan också ta konsekvensen av att hon inte har en egen inkomst?
Vill hon vara ekonomiskt beroende av en man? Vill hon inte kunna lämna sin man för att hon inte har råd att leva ensam? 
Vill hon få så lite i pension att hon inte klarar sig om hennes make dör först? 
Vill hon behöva be om pengar om hon vill köpa något åt sig själv, eller något över huvud taget?
Och på ett lite större plan, klarar ett land av att bara ha halva befolkningen på arbetsmarknaden? Den ekonomiska utvecklingen ser ju inte så där himla bra ut i de länder som har det så. 
Och framför allt, hur fasen kan någon ta sig rätten att tala om vad jag vill, och vad min livsuppgift är? 
Jag är kvinna, och jag vet inte vad kvinnor innerst inne vill. Jag vet bara vad jag vill, och jag vill göra äppeldricka av äpplena från mitt äppelträd, jag vill koka sylt av bär från trädgården, och jag vill komma in i riksdagen och vara där på veckorna medan min man är hemma och tar hand om huset, hunden och katten. 

fredag 6 september 2013

Nästa stora feministiska projekt...

Vi har kvinnlig rösträtt, vi har fri abort, vi har dagis och pappamånader.
Var ska nästa stora kamp stå?
Jag tror att den kommer handla om att stärka kvinnors självkänsla. På sista tiden har jag pratat med så många smarta, snygga, begåvade kvinnor som inte tror att de är just detta och därmed begränsar de sig.
De tror att de är fula i baddräkt, och därför vill de inte gå på badhuset.
De tror att de inte begriper sig på politik, och läser därför inte debattartiklar i tidningen.
De tycker inte att de är värda att unna sig själva saker som de vill ha.
För det första så finns det inte någon som är för ful för att visa sig i baddräkt, det är bara normer som vi har lärt oss. För det andra så tror jag att alla på badhuset nojjar så mycket över hur de själva ser ut, så ingen har tid att titta på någon annan.
Dessutom så kanske man inte förstår varenda debattartikel man läser, men det ska ju inte hindra en från att läsa det som kanske intresserar en.
Och man kanske inte behöver ett par stövlar, eller vad det kan vara, men om man har råd och vill ha dem är väl det okej? Inte behöver man ursäkta sig för det!
Om männen vill fortsätta ha makten i samhället är det smartaste sättet att lura i kvinnor att de inte duger som de är.
Om vi tror att det är för svårt för oss att vara politiker, eller sitta i bolagsstyrelser, då kommer vi fortsätta att inte göra det.
Om vi tror att vi är fula, eller att vårat värde sätts efter hur snygga vi är, så kommer vi fortsätta att inte synas.
Om vi tror att vi inte är värda det vi vill ha, så kommer män i relationer fortsätta ha större ekonomisk frihet, och köpa säsongskort på hockeymatcher medan deras fru inte unnar sig själv saker.
Jag säger inte att det är är männens fel. Eller ja, fram tills idag så skulle jag inte ha sagt det. Men så vaknade jag av detta på tv. Det är ju ganska tydligt att vissa män tycker att kvinnor inte ska ha utrymme i offentligheten. Vilka grisar!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17419353.ab
.

onsdag 4 september 2013

Att välja sina strider

Jag fick en sträng uppmaning att skriva om Obamas besök i Stockholm idag... Så jag får väl göra det då, så jag inte drabbas av någons vrede. 
Jag har väl egentligen ingenting att skriva om att Obama besöker Stockholm, mer än att jag tycker att Fredrik Reinfeldt hanterar det hela klokt. 
I morse på morgonTV, och säkert vid många andra tillfällen, fick han frågan om han skulle ta upp stängningen av fängelset på Guantanamo med Obama när han ändå är här. Nej, svarar Fredrik, för vi tycker samma sak. Han vill också stänga Guantanamo, det är republikanerna som har majoriteten i representanthuset som inte vill det. 
Men vore det ändå inte bra att marker mot fängelset? Nej, för Obama tycker samma sak. 
Men är det inte en viktig symbolfråga?
Gaaaaahhhh!!! 
Journalister är ju tröga i huvudet! 
Det jag tycker är så himla bra med Fredrik Reinfeldts svar är att han vägrar att ta billiga inrikespolitiska poäng på att Barack Obama kommer hit. Det är ganska stort av en statsminister med halvdåliga opinionssiffror att inte ta den chansen. 
Det skulle ju inte göra någonting bättre för fångarna på Guantanamo om han skulle säga någonting om det. Det enda som skulle bli bättre är att delar av den svenska opinionen skulle känna sig nöjd med att vi minsann vågar säga sanningen till USA:s president. 
Jag fick en bild i huvudet att vi skulle ha haft Håkan Juholt som statsminister och Barack Obama hade kommit på besök. Tror någon levandes människa att han hade haft samma förnuft? Tja, inte vet jag...

tisdag 3 september 2013

Alla är lika mycket värda, eller?

Det är kanske sent att lägga sig i debatten om stängningen av internatskolan Lundsberg, men jag gör det ändå.
Jag tycker att hela debatten är helt märklig. Både från dem som tycker att stängningen är bra och dem som tycker det är dåligt.
Jag tycker att det var bra att man stängde Lundsberg, men inte för att jag blir provocerad av att 25 % av eleverna är adliga, eller att eliten klumpar ihop sina barn, som en del debattören ondgör sig över, utan för att alla ungdomar är lika värda att skydda, adliga eller ej.
De som pratar om kollektiv bestraffning och tycker att det var dåligt att stänga Lundsberg är ju också helt ute och cyklar. Det kan ju knappast betraktas som ett straff att slippa åratal av pennalism, tycker jag.
Och jag blir så förbannad över att en del verkar tycka att det är ursäktligt men lite pennalism eftersom 25 % av eleverna är adliga. Det innebär ju att 75 % inte är det.
Jag hade kunnat vara en av de eleverna. När jag var i högstadieåldern började pappa fundera på SIDA-tjänstgöring. Tanken var att jag skulle stanna hemma i Sverige, och gå på Lundberg. Varje gång en ny skandal har uppdagats på kolan har jag tänkt på det, och funderat på hur 16-åriga Eva skulle ha klarat av livet på riksinternat. Den Eva som hade svarta långa klänningar, blommiga kängor, John Lennon-glasögon och vinröd sammetshatt. Hur hade hon känt sig bland de andra tjejerna i sina pennkjolar. Jag vill gärna tro att 16-åriga Eva hade haft blommiga kängor till sin pennkjol...
På Lundsberg går både elever som är adliga, som kommer från samhällets toppskick, om har föräldrar i utlandstjänst, och säkert en och annan vanlig elev vars föräldrar satsar alla sina pengar på att barnen ska få bästa möjliga utbildning. Och det spelar ingen roll. För alla ungdomar är lika mycket värda och lika mycket värda att skyddas från mobbing och pennalism. Ingen ungdom blir plötslig mindre värd att slippa förnedrande behandling för att den föräldrar råkar heta von Knorring i efternamn.
Om vi faktiskt menar allvar med att alla är lika mycket värda, så måste vi skydda dem som är privilegierade också. De är också värda en trygg skolgång.
Jag tycker Hanne Kjöller uttryckte det bra här.http://www.dn.se/ledare/signerat/bye-bye-lundsberg/
Här skulle jag ju naturligtvis haft ett kort på Eva, 16 år, men tyvärr så har jag inget.