fredag 27 december 2013

Who run the world?

Girls!!

Dags igen för ett av mina favoritämnen, populärkultur.
Eminem har släppt en ny låt. Det börjar ju vara några veckor sedan, så den är kanske inte så ny egentligen. Å andra sidan har han släppt i princip samma låt en eller två, kanske tre, gånger förut så det finns ju fler sätt den inte är så ny på.
Men så verkar det ju funka för många manliga artister, de kan släppa samma låt om och om igen, men blir hyllade ändå.
Kvinnliga artister däremot, de gör nya saker. De utvecklar sig själva och hela musikindustrin och tillför något nytt. Naturligtvis tänker jag på Beyoncé, men det går att hitta så många andra exempel. Taylor Swift, så klart. Katy Perry. Rihanna. Jag är inget fan av Rihanna, men jag märker ju att hon gör nya saker i alla fall.

Jag är så trött på män som tycker att de har en självklar rätt att stå i alltings centrum. Förra veckan offentliggjordes vilka artister som nominerades till Grammis och P3 Guld. Till dem hörde inte Ken Ring. En vettig människa hade tänkt att Nähä, det var väl inte mitt år i år. Men inte Ken, inte. Han tycker att han har rätt att bli nominerad, och att till exempel Lilla Namo inte har det. Jag tycker att Lilla Namo är jättebra. Höj volymen var förra vinterns ultimata åka-bil-låt. Jag kommer i kontakt med min inre hiphopare när jag hör den. Och den sitter väääldigt långt in. Jag lyssnar ju nästan bara på P3, och får all min info om ny musik därifrån, men av det jag hör där görs den nya braiga musiken i Sverige av tjejer. Lilla Namo, Syster Sol och Linda Pira är mina favoriter. Alltså, det här är ju inte min genre alls, men jag gillar det.

Om du inte har läst om fatta-projektet så kan du alltid googla det, himla bra initiativ av cool, starka tjejer.




Känn din inre hiphopare!

måndag 16 december 2013

Vad ska jag hitta på för lockande rubrik...

...när jag ska skriva om dagens kommunfullmäktige?
Kommunfullmäktige är inte direkt månadens tilldragelse, men idag måste jag faktiskt skriva om det ändå. Ibland häpnar man ju! Och nu är det ett sådant tillfälle. På temat Vad är det egentligen som är viktigt här i världen? Och varför är det viktigt just nu?
Så här var det: Barn och skolnämnden hade ansökt om mer pengar för att kunna lägga på gymnasieskolan. Vi har i kommunen en ungdomsarbetslöshet på 29%. EU har uppmärksammat den höga ungdomsarbetslösheten i Västernorrland och Jämtland och satt in stödpengar. Sollefteå kommun toppar ligan i Jämtland och Västernorrland. DET ÄR PÅ GRUND AV OSS SOM EU SÄTTER IN EXTRA PENGAR!!! Som om vi vore Grekland eller Portugal...
Okej, det är bakgrunden.
I den situationen så ber barn och skolnämnden om mer pengar. Man kan ju säga så här: Det behövs. Socialdemokraterna säger nej.
Kerstin Franzén, (M) som annars är en ganska hård kvinna, håller ett känslosamt inlägg om situationen på våra skolor. Och att det är de elever som behöver extra stöd som kommer i kläm. Så är det ju alltid, så klart. De elever som har lätt för sig och har engagerade föräldrar klarar sig alltid.
Socialdemokraterna säger fortfarande nej.Det skulle spräcka budgetresultatet.
Leif Östberg (Fp) säger att det kanske är viktigare med en fungerande skola än att uppnå budgetresultaten.
Socialdemokraterna säger nej.
När vi hade budgetdebatt för några månader sedan så föreslog Alliansen att vi skulle sälja av lite av den kommunala skogen för att kunna lägga pengarna på att få ordning på skolan. Det sa socialdemokraterna nej till.
Om man vore lite konspiratoriskt lagd skulle man kunna tro att de faktiskt inte vill att barnen och ungdomarna ska lyckas i skolan, för att sedan kunna skylla det på regeringen. Men så kan det väl ändå inte vara?
Till saken hör att skolorna i Sollefteå genomförde det så kallade Mattelyftet för två år sedan. Det var regeringen som satsade pengar på att vidareutbilda mattelärare. Det gjorde vi alltså här. Och det fick ju resultat! Mattekunskaperna hos eleverna ökade. Så vi har ju sett på ett väldigt konkret sätt att det lönar sig att satsa pengar på skolan. Ändå säger socialdemokraterna nej till att ge barn- och skolnämnden de pengar som de har ansökt om. De har gjort en del underliga investeringar genom åren, som till exempel att bygga ett badhus. Kostnaderna för det låg helt utanför budget. Men nu, när barn- och skolnämnden vill lägga pengar på gymnasieskolan, då blir det helt plötsligt världens viktigaste grej att hålla budget. VARFÖR?

onsdag 11 december 2013

Idag kom julstämningen

Idag hade Kultur- utbildnings och fritidsnämnden sitt sista sammanträde för året. Nej, vi kommer ha ett extramöte på måndag, men det gills inte riktigt.
Vi träffades i alla fall på Ådalsbyn, hembygdsgården i Sollefteå. När jag kom dit var det fortfarande ganska mörkt, men fram till den lilla röda stugan där vi höll till lyste en gång av marschaller, och snön låg vit. Där inne sprakade en brasa. Vi fick skinkmacka med senap och äppelmos till förmiddagsfika. Kulturskolechefen och en sånglärare kom och sjöng julsånger för oss. Jag börjar alltid gråta lite av julsångerna om Betlehem, så jag tittade ut genom fönstret. Då hoppade ett rådjur förbi.
Det låter ju som att vi hade världens mysigaste dag, och det var det väl på sätt och vis, men vi hade en del tunga saker uppe. Faktiskt!


The ultimate Christmas gråtlåt.

onsdag 4 december 2013

Det viktigaste av allt.....

....rösta på ett demokratiskt parti!

Det är Marit Paulsens budskap inför Europaparlamentsvalet. Vi fick chansen att träffa henne när vi besökte Bryssel. Hon säger att hon är ledsen att behöva säga det, men att hon ska försöka få så många partier runt om i Europa som möjligt att ha samma budskap. Rösta på ett demokratiskt parti!
De högerextrema i Europa mobiliserar och inte ens på 30-talet fanns det så många högerextrema partier i olika politiska församlingar. De håller på att försöka bilda en partigrupp i Europaparlamentet. Om de lyckas med det innebär det att de får pengar och personal. Det finns redan högerextrema i EP, men hittills har de inte lyckats enas, så de har inte haft något reellt inflytande.
Jag tror att det absolut viktigaste vi har att göra som politiker både i kommuner, i Sverige och i Europa är att hålla de odemokratiska partierna borta från makt.

Marit Paulsen vet vad det handlar om: Vår rätt att vara och välja, inte att tvingas. 


Och så en fin bild från Bryssel.