lördag 18 januari 2014

Om man bara gör tvärt om...

vad händer då?

The men behind the Romanian Orthodox 2014 calendar say it pays tribute to gay marriage, which, they say, 'is in the news all around the world and very timely'

En sak som jag har tänkt på länge är vad som händer om an bara byter ut män mot kvinnor, och tvärt om i olika sammanhang.
Bland annat tänkte jag på det när jag såg den här bilden. Det är ett gäng ortodoxa kristna som har gjort en kalender med ganska utmanande bilder med präster inblandade.
Jag tyckte att bilderna var ganska roliga, för de är lite absurda för mig, men det var andra som blev jätteupprörda och tyckte de var pornografiska. Det tycker inte jag.
Men sen kommer ju frågan, om man hade bytt ut det här muskelknippet mot en kvinna, vad skulle jag tycka då? Helt plötsligt blir det ganska så ofräscht. Tycker jag, i alla fall. Inte porr, men inte heller så trevligt. Det har ju så klart med över- och underordning att göra, men även om att det är helt olika gränser för vad män och kvinnor "kan" göra.
Eftersom det här är från en kalender så finns det ju så klart fler bilder. Här är länken, om du är intresserad.
hope, joy and comfort
En annan grej... Vad händer om man bara byter?
En kompis (tjej) och jag brukar skicka bilder på Johnny Depp till varandra. De kan innehålla en liten hälsning, som Trevlig helg, eller något liknande, eller ingenting. Alltså bara en bild på Johnny. Om vi bara byter. Vi antar att det vore Ola och hans kompis, och de skickar bilder på Sofia Vergara till varandra. Inte så lämpligt... Jag skulle tycka att det kändes sådär, och omgivningen skulle nog tycka att de var riktiga mansgrisar. Vad Ola tycker om att Jenny och jag skickar Johnny till varandra? Han bryr sig inte ett dugg.

Jag har hört av killkompisar som blir nypta i rumpan och värre när de är ut, eller på jobbfester och sånt. Om motsvarande saker hade hänt mig hade jag antagligen reagerat på ett helt annat sätt än vad de har gjort. Jag hade vetat att det här inte är okej. De killar jag har pratat med har har inte heller uppskattat det som hänt, men de har inte riktigt haft beredskapen att sortera in vad som hände i örfila-och-gå-därifrån-facket. Å andra sidan hade det nog inte varit okej om de hade örfilat heller. Men det är ju lika mycket en kränkning att nypa en kille som en tjej i rumpan.

Vad vill jag ha sagt med det här då? Vet inte riktigt, mest att ventilera något jag har funderat på. Och att det finns olika standard och gränser för män och kvinnor. Eller så ville jag bara visa upp bilden längst upp...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar