måndag 31 mars 2014

Varför vill (S) i Sollefteå inte göra någonting?

Här kommer mitt inlägg från fullmäktige idag angående min motion att ta fram ett gratulationskort som innehåller information om det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen och dess konsekvenser. 

Förra, eller var det förrförra veckan var det en artikel i tidningen om mäns och kvinnors lönelägen i länet. Den grupp som har det absolut lägsta löneläget i länet är unga kvinnor i Sollefteå kommun. Tidningens tips till unga kvinnor i Sollefteå kommun var: Flytta till Örnsköldsvik, bli äldre – snabbt och bli man. Det är ganska stora steg att ta. Alla är inte riktigt där...

När nu situationen är sådan, så skulle man kunna tro att Socialdemokraterna i Sollefteå kommun skulle vända på varenda liten sten där är för att förändra den här situationen, och bifalla min motion, men nej, ni vill inte ens prova. Det kommer inte kosta i princip någonting, det är inte svårt, men ändå vill ni inte prova.

Det gör mig så förvånad, för sedan lång tid tillbaka har det varit liberaler och socialdemokrater som har fört jämställdhetsarbetet framåt i Sverige. Vi har gjort det tillsammans. Jag har hört berättelser från 60-talet om hur liberala och socialdemokratiska riksdagsledamöter hade hemliga överläggningar om hur man skulle putta jämställdheten framåt med gemensamma tag.

Det finns tre kurvor som drastiskt förändras för kvinnor i och med att de får sitt första barn. En av kurvorna dyker neråt och två stegrar. Kurvan som dyker neråt är så klart löneutvecklingskurvan. Redan när kvinnor och män går in i arbetslivet så ligger kvinnorna lite under männen. Men bara lite. Sen kommer första barnet, och det är då det händer något. Kvinnor kommer på efterkälken, och kommer aldrig någonsin ikapp. Och det är egentligen inte så himla konstigt. Först är de borta jättelänge från jobbet. Och den som tar ut största delen av föräldraförsäkringen är också den som i större grad vabbar och även den som jobbar deltid. Klart de tjänar mindre.

Det är därför som förslaget till beslut från förvaltningen är så beklämmande. Att kvinnor tjänar mindre, och därför är det naturligt att de tar ut mer av föräldraförsäkringen. Det är ju för att de tar ut så mycket mer av föräldraförsäkringen som de tjänar mindre. Det var det där med hönan och ägget... För det är väl ingen som tror att kvinnor är sämre?

Den andra kurvan som förändras är den om obetalt hushållsarbete. Innan första barnet kommer så är fördelningen av obetalt hushållsarbete ganska jämn. I relationen så gör båda parterna ungefär lika mycket. Men så kommer det där barnet, och VIPS! Så gör mamman mycket mer hushållsarbete.

Och så är det sjukskrivningarna. De rakar också i höjden efter att det där första barnet kommer. Jag tror inte att man blir sjuk av barn. Men kanske är det så att att dubbelarbetet leder till stress, och att om papporna var hemma lite mer så skulle de vara bättre rustade att dela mer lika på hushållsarbetet även senare. Från att första barnet föds ökar kvinnors sjukskrivning med 50 %. Detta håller i sig i 15 år! Det här är ju kvinnor som vi har anställda. Vi skulle vinna på om de var sjukskrivna i mindre utsträckning. Det kan ju vara ett skäl till att prova att skicka ut gratulationskort till nyblivna pappor. För att inte tala om vad individen tjänar på det, så klart.

3,6 miljoner skiljer det på vad en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna tjänar under ett liv. En stor del av den skillnaden kommer sig av att kvinnor helt enkelt jobbar mindre. Och det är inte för att kvinnor är latare, utan för att de, med start i föräldraledigheten, tar ett större ansvar för hemmet och barnen.
Varannan kvinna som jobbar idag kommer att bli fattigpensionär. Jag trodde i min stilla enfald att detta var ett problem som hörde till mormors generation, eller möjligen mammas – men knappt. Men det är nu! Hälften av de kvinnor som jobbar nu kommer bli fattigpensionärer.

Forskning visar att män som tillbringar mer tid med barnen när de är små är mindre benägna att ta risker, de är mindre benägna till att dricka mycket alkohol och mindre benägna att slå sin partner, så jag tycker absolut att jämnare fördelning av föräldraförsäkringen har inverkan på kommunens verksamhet. 


Nej, det kanske inte primärt är kommunens uppgift att göra något åt uttaget av föräldraförsäkringen, men jag tror att det finns stora vinster för kommunen, och framför allt för kommunens invånare, att göra på ett jämnare uttag. Och är ni inte beredda att prova detta, så håller jag med tidningsartikeln från förra veckan, är du ung kvinna som bor i Sollefteå kommun och vill ha en högre lön, flytta till Ö-vik, bli äldre eller bli man. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar