tisdag 1 april 2014

Kan tjejer aldrig någonsin bara få finnas för sin egen skull?

Varför kan inte tjejer få finnas för sin egen skull? Varför är tjejer alltid i relation till någon annan?

På morgon tv i morse sa Lars Ohly att det behövs fler kvinnor i fotbollspubliken för att då blir det mindre våld. Om kvinnor ska gå på fotboll borde det väl i rimlighetens namn vara att de gillar fotboll, inte för att de skall fylla en funktion för någon annan, eller?

Ofta, kanske mest på amerikanska filmer men även annars, ser man att män uppmanas att behandla kvinnor med respekt, för, tänk om det vore din syster, hon kan vara någons mamma, vill du att din dotter ska behandlas så... och så vidare. Som att kvinnor inte har något värde i sig själv, att man inte ska behandla dem med respekt för att man bara skall behandla dem med respekt, utan att de först bli värda att respektera i relation till någon annan. 

Om en tjej blir stött på på krogen, eller någon annanstans, och inte vill bli stött på så är det effektivaste motståndet mot stötandet att säga att hon har en pojkvän/ är gift. Det är effektivare än att säga att hon är där med sina kompisar och bara vill dansa, eller att hon helt enkelt inte är intresserad eller vad det nu är. För att en kvinna är tydligen alltid tillgänglig om det inte är så att hon är upptagen av en annan man. Eller vad fasen, en annans egendom.

Om en kvinna blir misshandlad/ mördad/ råkar ut för en bilolycka (välj själv) så rapporteras det alltid i media om hur många barn hon har, och att hon lämnar dem och eventuell partner efter sig. Är inte att en kvinna råkar ut för vad det nu var illa nog i sig själv? Blir det värre av att hon hade barn? Det gör ju i princip att jag är mindre värd än någon som har barn. Och att hon som har barn, och som alltså har ett större värde än vad jag har, har fått det värdet inte av sig själv utan värdet kommer i samband med barnen.

Kvinnor är egna individer med ett eget, okränkbart värde. Det är sant! Om kvinnor vill gå på fotboll skall de göra det för att de själva vill, inte för att fylla en funktion. Kvinnor skall behandlas med respekt för att de skall behandlas med respekt, inte i relation med någon annan. Kvinnor skall få vara ifred i det offentliga rummet om de vill det. Det räcker så. Det blir inte värre om den kvinna som råkade ut för vad det nu var har barn eller inte, det är illa nog som det är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar