onsdag 28 maj 2014

Min eftervalsanalys

Det är så många som har gjort eftervalsanalyser de senaste dagarna, så känner mig manad. Här kommer min:
Halva befolkningen röstade inte. Det är skandal. Men kanske något vi som politiker får ta på oss, att vi inte har lyckats förmedla varför EU har betydelse i människors liv, och även varför man inte ska tro på allt tok som sägs om EU. Jag lyssnade på en EU-korrespondent för ett tag sedan som sa att man skulle göra "Fredrik Reinfeldt-testet" varje gång man hör t ex. att EU vill förbjuda ditten eller datten. Byt ut EU mot Fredrik Reinfeldt och fundera, tror du på det här? Om inte, så stämmer det antagligen inte.

Men åter sitt själva analysen. SD fick nästan 10%. Betyder det att samhället är mer rasistiskt nu än för, säg 20 år sedan? Jag tror inte det. De där mätningarna som kommer från Göteborg varje år tyder på att det inte är så. Vad jag tror har hänt är att det har blivit mindre socialt accepterat att vara rasist, alltså vardagsrasist, så att de som är det känner sig utskuffade ur de vanliga partierna. För 20 år sedan röstade antagligen de är människorna på S eller M eller KD eller vad det nu är, och var ganska ostörda där, men nu tar alla andra partier så kraftigt avstånd från rasism till exempel att det inte finns något utrymme där.

För 20 år sedan bestod KD av öppet homofoba. Det vet jag att det var så, jag såg det med egna ögon. När vi åkte till Gospelfestival med Svenska kyrkans unga, för kanske exakt 20 år sedan gick min kompis Ann-Chatrin och jag förbi KDUs monter hand i hand, bara för att kolla om de skulle säga något. Det gjorde de, kan man lugnt säga. Vi fick höra hur äckliga vi var, om man säger så. Nu har vinden till ganska stor del vänt i KD. Vart ska de som vill hata bögar ta vägen? Till SD, så klart.

De som tycker att kvinnor inte är lika mycket värda och inte ska få bestämma över sina egna liv, de kunde nog leva i högsta välmåga i ganska många partier förut. Men nu, vart ska de bli av?

Så jag tror egentligen inte att det är ett hårdare, kallare samhälle vi lever i. Egentligen är det ett bättre samhälle, med mindre utrymme för dem som vill hata. Jag är inte säker på det här. Hoppas jag har rätt.


Alltså, jag vill absolut inte säga att det inte är ett problem att SD fick nästan 10%, det är ett jätteproblem! Men jag tror inte att det speglar ett kallare, hårdare samhälle. Inte bara i alla fall. Och det är ett jätteproblem att Nationella fronten fin 25 % i Frankrike. Och så vidare. Att de högerextrema får inflytande i EU är helt gräsligt, särskilt med tanke på vilket hästjobb som nu är genomfört med EUs flyktingpolitik och det. Tur att de är klara med första delen. Hoppas att detta inte sätter käppar i hjulen för andra delen, med lagliga vägar in i EU.


söndag 25 maj 2014

När argumenten inte biter....

Ja, jag har varit en dålig bloggare, men så är det ibland. Nu är EP-valrörelsen över och vi kan inte göra så mycket mer för det här valresultatet så det blir lite tid att tänka och skriva.

Min kamrat Tobias har de senaste dagarna dagarna funderat på hur man ska bemöta SD då vanliga argument med fakta och logik inte fungerar och man bara känner sig handfallen. Jag kan dela den frågan med Tobias, men jag tänker lite så här, SDs kärnväljare kommer antagligen inte rösta på till exempel Folkpartiet oavsett vad vi säger eller gör. Det handlar nog om att försöka minimera att fler röstar på dem. Och det bästa botemedlet mot det är att låta SD prata. På de debatter och grejer jag har varit på där SD har deltagit har åhörarna blivit immuna mot dem. Dels för att de har så dåliga företrädare lokalt. Alltså riktigt dåliga. Och dels för att folk inte gillar det de hör.

Vi behöver ju inte titta längre än den senaste månadens märkliga utspel av Kristina Winberg. Herre Guuuud! Alltså på riktigt. Folk som röstar på en människa som verkar som totalt inkompetent, på dem biter ingenting. Och det är inte dem vi kan övertyga. Det handlar om att göra dem synliga så att vanliga människor ska få höra vad de säger så att man inte kan slentrianrösta på dem. För jag tror inte att någon stor massa i Sverige är rasister eller misogyna, jag tror att de etablerade partierna inte lyckas måla upp en bild av vilket samhälle de vill ha. Då slentrianröstar man på det parti som faktiskt ålar upp en begriplig bild. De kanske inte gillar bilden så mycket, men det är i alla fall en bild.

Därför ska vi ta debatten, så ofta vi kan! Släpa ut trollen i solen så de spricker. Måla upp en begriplig bild av vilket samhälle vi vill ha. Så tror jag att vi stoppar SDs framfart. Jag hoppas att det funkar.

måndag 5 maj 2014

Men rösta på riktigt! Du har bara en röst.

Det händer ibland att man er på TV eller läser om länder som precis blivit demokratiska eller inte ens blivit demokratiska med de ska ändå ha någon sorts riggat val. Och ändå går folk man ur huse, de köar i timmar, de står i gassande sol, de kanske går flera mil och vet att de kan bli anfallna och misshandlade på vägen. Men ändå ska de rösta, för det är så himla viktigt för dem. De får den här chansen, att göra sin röst hörd. Kanske vet de redan att det kommer förekomma valfusk, men de gör det ändå. Oppositionen sätts i fängelse, men de engagerar sig i alla fall. Familjer splittras. De gör det i alla fall.

Jag brukar tänka på det ibland i Sverige, i valtider. Folk som säger att de inte är intresserade av politik. Folk som röstar på SD av lättja, utan att ta reda på vad de står för. Folk som låter bli att rösta, för det är samma skit alltihop. Att det finns de som är beredda att dö för en rättighet som vi tar så självklar att vi inte orkar bry oss. En del lägger sin röst på ett tokparti med tydliga rötter i nazismen för att man inte orkar bry sig.  Rösta på riktigt! Du har bara en röst. Det är inte skolval nu, de du röstar fram kommer få makt. På riktigt.

Jag kan tänka på det när det kommer till mitt eget politiska engagemang också. Att de som är liberaler på Cuba hamnar i fängelse. Vi brukar samla in pengar till deras familjer på stora folkpartistiska arrangemang. Jag riskerar ingenting. Jo, just idag har jag spänningshuvudvärk för att jag har skrivit på länsprogrammet halva dagen. Men värre än så blir det inte. Skulle jag vara beredd att riskera mer? Om Ola skulle bli misshandlad på grund av mitt politiska arbete? Eller få sparken? Jag vet inte. Jag hoppas det.

Rösta den 25e maj. Det tar fem minuter av din söndag. Kanske behöver du åka/gå till en vallokal också. Det kan det väl vara värt? Fem minuter av fem år. För det som folket i Ukraina nu har blivit invaderade för att få rätten att göra. Så enkelt är det. Ukraina ville närma sig EU. Ryssland tyckte att det var en riktigt dålig idé, så de invaderade. Du har rätten att rösta. Du har inte ens behövt göra något för det. Du behöver inte registrera dig. Du bara får ett röstkort i brevlådan. Vi åt middag med våra grannar i fredags då röstkorten hade kommit. Vi skålade för röstkorten. Det kanske vi skulle göra lite oftare i Sverige. Fira att vi får rösta. Fira att vi lever i ett land där alla får uttrycka sin åsikt. För det är inte självklart. Tänk på det om du tänker rösta på ett tokparti för att du inte orkar bry dig.




söndag 4 maj 2014

Det är inte många som vet...

eller ens kan ana, men jag vill egentligen ha en livsstilsblogg.
De bloggar jag läser själv handlar mest om kläder, mat och hundar och sånt. Så nu tänker jag skriva om livet som hundägare.
Idag har Buffy och jag varit på viltspårkurs. Igår kväll kom jag på att jag behövde matsäck, så Ola åkte och köpte färdiga pannkakor och lite annat. Jag rörde ihop en äggsallad att ha på mackor.

Recept kommer här (för det är en blogg med recept och sånt jag vill ha)
Hårdkoka 2 ägg.
Rör ihop
cirka en tsk dijonsenap
en klick balsamvinägerreduktion
ett par mst majo
hackad gräslök

Mosa/hacka ner äggen. Rör ihop. Salta och peppra.

I morse la jag äggsalladen på rågbröd och la tomater ovanpå. Sockrade pannkakor. Gjorde en termos chai latte.
Och så bar det av till skogs.

Vi började med att preparera älgklövar och göra i ordning spår till alla hundar. Det var en hel armé med taxar, två parson terrier och så Buffy.
Efter lite korvpår, teori och fika var det dags att gå spår på riktigt. Så kul! Behövde bara gå i närheten av spåret med henne, så satte hon av. Jag gick (sprang) efter henne och kollade inte så mycket på var vi gick, och rätt vad det var satte hon av åt vänster. Vad nu, då? tänkte jag. Det var spåret som svängde, och hon med det.

Kursledaren har varit domare på anlagsprov i höstas, och han tycker att vi ska öva lite, och sen gå öppna provet. Kändes himla kul .

Det är kul att se hur roligt hunden tycker att det är, och att hon verkligen fattar uppgiften. Och bra att komma ut i skogen en söndag då man kanske skulle ligga i soffan och ha nått filmmaraton annars.

Skulle så klart ha lite kort från dagen, men det gick så fort när hon gick spåret att jag hade fullt sjå att rusa efter.
Så här kan en dag se ut. Allt är inte politik här i livet. Det kan vara att stå i skogen en kall och blåsig dag och titta på taxar som går spår också.