tisdag 24 juni 2014

Feministisk ångest!!!

På sista tiden har jag drabbats av feministisk ångest. Det finns egentligen två skäl till det, och jag ska berätta om båda två här.
För det första har jag på sista tiden träffat en massa feministiska och samhällsengagerade tjejer som bara känner till F!s jämställdhetspolitik, och typ tror att det är det enda politiska alternativet om man vill rösta för jämställdhet. Det gör mig väldigt bekymrad. Och egentligen väldigt förvånad också. I alla fall i 15, kanske 20 år har Birgitta Ohlsson varit en av de tydligaste rösterna för jämställdhet i Sverige. Och Maria Arnholm är så glasklar i sitt feministiska budskap. Ändå är det som att de unga tjejer jag pratar med inte har en aning om att det faktiskt finns ett feministiskt parti i regeringen,  det parti som genomförde den första "pappamånaden" det parti som vill ta samtyckeslagstiftning ett steg längre så att även den som borde ha förstått att samtycke inte fanns ska kunna bli dömd. Hur har vi kunnat misslyckas så med att nå ut?
Det är första delen i min feministiska ångest. En hel generation av feministiska tjejer är utlämnade till att rösta på ett socialistiskt parti för att vi inte har lyckats nå ut med vårt budskap. Fy tusan!

Den andra delen i ångesten är just det där med socialistiska partier. Många verkar tro att vänster och jämställdhet går hand i hand. Jag skulle hävda den absoluta motsatsen. För länge sedan skrev jag om hur kvinnor alls kan rösta på sossarna, hur kan kvinnor rösta på (S)? men det är faktiskt ett större problem än så.
Det finns två förutsättningar för att det över huvud taget ska kunna bli ett jämställt samhälle. Barnomsorg och äldrevård. Utan dessa två saker, som vi tar för självklart i Sverige, finns det inte en chans i världen att vi kan få ett jämställt samhälle. Hur skulle det gå till? Förutsättningen för att kvinnor överhuvud taget ska kunna finnas på arbetsmarknaden och tjäna egna pengar och därmed få kontroll över sina egna liv är faktiskt de här två sakerna: barnomsorg och äldrevård. För finns inte det så kommer kvinnor vara hänvisade till att ta hand om barn och gamla föräldrar. Antagligen makens gamla föräldrar också, om inte han har en syster som tar hand om dem.
Är du inte lite cynisk nu, Eva? Nä, faktiskt inte. Kan någon visa mig ett enda land i hela världen där det inte ser ut så?
Förutsättningen för barnomsorg och äldrevård är skatteintäkter. Jo, det är sant. Och förutsättningen för skatteintäkter är företag och tillväxt.
S vill på alla sätt göra det svårare för företag att anställa, särskilt unga personer. Mp vill inte ha tillväxt. Vad V vill vet jag inte riktigt, men så fort jag ser Jonas Sjöstedt på TV så misstänkliggör han företagare. Verkar inte som en bra förutsättning för jämställdhet, tycker jag.

Tänkte att vi skulle ha en Beyonce-låt här, men kom att tänka på den här. Vet inte riktigt varför, kanske är ångesten.


tisdag 10 juni 2014

Jag blir så fruktansvärt arg...

... på vänstertyckare som antyder att nuvarande regering skulle göra gemensam sak med SD för att få fortsätta regera.
Nu senat i Aftonbladet, rakt ut bara. Fredrik Reinfeldts smutsiga valrörelse
Vem är det som är smutsig, undrar jag.
Sittande regering har gjort upp med Miljöpartiet om arbetskraftsinvandring och migrationspolitik för att SD inte skulle få inflytande i de frågorna. I Sverige hade facken tidigare veto om vilka som skulle få komma hit genom arbetskraftsinvandring. Den möjligheten har regeringen tagit bort. S vill återinföra den. (Det här är ämne för ett helt eget inlägg, men S tycker på allvar att facken är bättre än arbetsgivarna att bestämma vilka som ska få komma till Sverige och arbeta. Vem är det som är främlingsfientlig?)
Den som tittar på riksdagsdebatter, eller för den delen debatten i kommunfullmäktige i Sollefteå, vet att regeringen och oppositionen i Sollefteå (det är samma partier) är stenhårda i sin kritik av SD.
Jag tror inte att Karin Pettersson ens tror att ett samarbete mellan SD och regeringen skulle bli verkligt. Jag tror att hon bara skriver det för att smutsa ner. Och det är så fult!
Tror hon att Folkpartiets valarbetare skulle lägga en enda dag på kampanjande om vi trodde att regeringen skulle samarbeta med SD? Det tror inte jag.
Skulle Centerns väljare rösta på Centern om det var ett sådant samarbete som hägrade? Knappast.

Jag minns så väl hur det var efter förra valet. Hur vi som är engagerade i Allianspartierna knappt kunde glädjas över den historiska händelsen att en borgerlig regering fick sitta kvar. Det har aldrig hänt tidigare i Sveriges historia, men vi kunde inte vara glada, för det fanns en stor spottloska i glädjebägaren.
Skulle Birgitta Ohlsson, som är en av de mest drivande feministerna och HBTQ-aktivisterna i Sverige sätta sig i en regering med Jimmie Åkesson? Tillåt mig skratta!

Det finns säkert saker att kritisera regeringen för, särskilt om man är ledarskribent på en sossetidning. Men kritisera för något som är sant då! Hitta inte på en massa skit!