lördag 1 februari 2014

Det var inte bättre förr

Ibland hör jag folk som säger att det var bättre förr. När då, förr, undrar jag? Jag får intrycket av att det är i någon sorts drömd tid då folk brydde sig mera om varandra. En tid som aldrig har funnits.
Det här är ju absolut ingen originell tanke, det har skrivits spaltmeter om det förut. Men här är mitt bidrag till Det var inte bättre förr-debatten. Det kommer inte bli strukturerat eller vetenskapligt, utan bara de bevis som jag ser på att det faktiskt är mycket bättre nu.

Ett av mina första politiska minnen, något som verkligen gjorde djupt intryck på lilla Eva, var hela debatten om fri tv och radio. Fram till 1986, när jag var tio år, så rådde statsmonopol på tv och radio. Jag kommer särskilt ihåg debatten om när Dallas skulle börja sändas på svt. VAD SKULLE DET BLI AV OSS? Vi skulle bli helt kommersialiserade i huvudet, allihop. The horror!
Och om vi skulle få reklamtv, hur skulle det gå? Skulle föreningar kunna få sändningstillstånd, så att de kunde sända närradio? Oh, my God!Det är kanske lite konstigt att jag kommer ihåg det här så väl, men för mig var det redan då så konstigt att någon skulle kunna bestämma vad jag fick och inte fick titta och lyssna på. Så här i efterhand är det verkligen helt skruvat, men så var det. Vi fick titta på tjeckiska leranimationer på tv, för det var de barnprogram om fanns. Och man var ju tvungen att tycka det var kul, för det fanns inget annat.

Men det kanske inte är 80-talet som folk menar när de äger att det var bättre förr.
På Ica där jag bor arbetar en kille som har någon sorts funktionshinder. Det är liksom en strategi som Ica har. Jag vet ju ingenting om hur han lever i övrigt, men vad jag vet är att i en inte alltför avlägsen historia så hade han inte kunnat ha ett jobb, inte ett eget boende och i princip inte ett eget liv. Han hade antagligen varit institutionaliserad. Kanske hade man gjort experiment på honom, till exempel kollat vad som hände med hans tänder om han fick äta massor av socker. För det förekom på instituten. Men det är ju så klart inte det man menar med att det var bättre förr.

Fram till 1965 var inte våldtäkt inom äktenskapet ett brott. Och fram till 1979 var barnaga tillåtet. Var det det som var bättre förr? Nä, så kart inte.

Sedan går det så klart att lyfta en hel massa saker som har blivit bättre under den här regeringens tid vid makten. Fri arbetskraftsinvandring till exempel. Tidigare så var det så att facken i Sverige fick bestämma om jag som arbetsgivare skulle få anställa någon från ett annat land, eller som jag var tvungen att anställa någon från Sverige. Så vitt jag förstår är det något som S vill återinföra om de får tillbaka makten. Vad fasen? Är det rimligt?
Jag tänker också på en sådan sak som LOV. Ibland, i någon sorts vulgärdebatt får man intrycket av att LOV är början till slutet på all välfärd i Sverige och att det kommer välla in oseriösa vårdcentraler som drivs av elaka drakar på Cayman Islands. LOV har varit tvingande för alla landsting i Sverige sedan 2011, och hittills har det inte startat en enda, varken seriös eller oseriös, privat vårdcentral i Sollefteå kommun. Men om någon vill göra det, så får den det. Att politiker kan säga nej till vilka företag som får starta är för mig helt befängt. Om det inte gäller typ knarkodling eller prostitution. Men det är ju olagligt ändå. Det är inte sjuk- och åldringsvård.

Och så har vi ju vår vän RUT. Jag älskar RUT. RUT gör att min man och jag har råd att ha städhjälp en gång i månaden. Vi jobbar båda heltid. Jag har fler politiska uppdrag än jag orkar tänka på. Ola har några stycken, och också en del andra fritidsaktiviteter. Vi hatar båda att städa. (Mest jag.) Ingen av oss är högavlönad. Men vi kan ändå ha en kvinna som kommer och hjälper oss och städar en gång i månaden. Och hon har ett företag som hon är jättestolt över. Och kan i lilla Sollefteå leva på det. Hon kanske annars inte skulle ha ett jobb alls. Eller jobbat svart. Nu får hon pensionspoäng, betalar skatt och har en stolthet. Bara fördelar. Kommer ni ihåg debatten när RUT skulle införas? Den var inte vacker....

Har ni sett filmen The boat that rocked? Handlar om de hjältar som nästan satte livet till för att bryta statsradiomonopolet i 60-talets England. Åh, så bra!

2 kommentarer:

  1. Snälla Eva! Skriv en artikel om detta =) Det var såååå bra!

    SvaraRadera
  2. Tack, Marie! Ska klura på det.

    SvaraRadera